Skärmtid och digitalt välmående

Hur mycket skärmtid har du?

Jag sliter upp mobilen från det vita skrivbordet. 6 h skärmtid? ”Det kan inta vara sant, det måste vara en veckas användning”, dålig bortförklaring men pulsen gör sig närvarande och andetagen är absolut häftigare nu än innan. Jag klickar mig vidare i verktyget på mobilen som en gång i veckan påminner om hur mycket tid jag faktiskt spenderar konsumerande falska, perfekta liv på sociala medier. Där snabb underhållning på några sekunder flashar förbi mina snart fyrkantiga ögon, och konsumenthets i form av ”storebror” som hör vad jag pratar om och således maniskt försöker få mig att tro att det är en ren slump att just exakt den cykelmodellen dyker upp på var och varannan reklamplats online. Tills jag trycker på ”köp”.

Digitalt välmående och skärmtid

Men det stannar inte där. Det uppmärksamma scrollandet är endast en liten del av det hela. Jag finner mig framför en film. En spännande dramarulle där huvudrollen bär på en kronisk och dödlig sjukdom men blir kär i sin läkare som i sin tur lever ett dubbelliv. Men jag sitter med mobilen i handen och blicken flackandes mellan den och tv-skärmen. Endast ett intryck räcker inte. Mobilen hamnar på soffbordet och jag lutar mig tillbaka, försöker hänga med i handlingen. *Pling*, notisen på mobilen kräver min uppmärksamhet, och så var vi i gång igen.

Sök digital balans

Detta skulle vara för mycket för en person som spenderar sina dagar byggandes på ett hus, en person som lär barn matematik eller som skördar jordbruksfält. Så hur mycket överdoserande är det inte då för en person vars yrke kräver flera timmars konstant skärmexponering i arbetslivet. En person vars främsta arbetsverktyg är datorskärmen. Det starka ljuset som träffar ögonen och det konstanta stillasittandet som vi människor egentligen inte är gjorda för.

Det är inte konstigt att vi människor nu för tiden lever med hög sömnsvårighet, ångest, stress, ständigt jämförande och därför senare en försämrad självkänsla. Ett uselt digitalt välmående.

Så hur går man till väga för att förbättra sitt digitala välmående och minska sin skärmtid?

I en värld där tekniken är oumbärlig är det viktigt att vi aktivt arbetar för att bibehålla en sund relation med våra digitala enheter. Genom att vara medvetna om hur skärmtid påverkar vår sömn och mentala hälsa och genom att följa några enkla riktlinjer kan vi uppnå en balanserad digital livsstil som stöder vårt övergripande välbefinnande.

Det är särskilt viktigt att vi ser till att våra ungdomar och barn behåller en sund relation till skärmarna. Ta det av Svenskarna och Internets rapport från 2022 om hur barn påverkas av skärmtid. 

skärmtid

Tips för att Upprätthålla en Balanserad Digital Livsstil

  1. Skapa Skärmtidsgränser: Sätt gränser för hur mycket tid du tillbringar framför skärmen varje dag. Använd inbyggda funktioner som ”Skärmtid” på smartphones för att hjälpa dig följa dessa gränser.
  2. Förbättra Sömnvanor: Undvik att använda digitala enheter minst en timme före sänggåendet. Detta ger din hjärna tid att koppla av och förbereda sig för sömn.
  3. Var Medveten om Ditt Innehåll: Välj noggrant vilket innehåll du konsumerar online. Följ konton som inspirerar och motiverar dig istället för att skapa negativitet.
  4. Prioritera Fysisk Aktivitet och Utevistelse: Begränsa inomhustiden framför skärmen genom att ta promenader, träna eller utforska naturen. Frisk luft och motion är avgörande för både sömn och mental hälsa.
  5. Skapa Digitala Fria Zoner: Designa utrymmen i ditt hem där digitala enheter inte är tillåtna, som i sovrummet eller vid middagsbordet.
  6. Sök Balans: Det handlar inte om att helt undvika skärmar, utan om att hitta en balans som fungerar för dig och främjar ditt välbefinnande.
Precis som kosten vi stoppar i oss har påverkan på vårt mående, har det digitala vi konsumerar också det. En digital detox, eller en digital diet kan alltså ge positiv påverkan på allt i ditt liv. Börja smått och förändra där du känner att du kan.
• Använd bara en skärm åt gången.
• Lägg ner telefonen när någon försöker få din uppmärksamhet, bli en aktiv lyssnare.
• Istället för att förbjuda dig själv –> hitta nya intressen som tar din tid utan att ha skärmen närvarande.
Hur kan vi hjälpa er?

Kom i kontakt

Vill du kontakta oss? Du kan välja att ringa 013 -36 92 00, fylla i kontaktformuläret eller gå till vår kontaktsida där all info finns.

Senaste nyheter

Andra nyheter och inlägg

Multifaktorautentisering
Blogg

Varför multifaktorautentisering?

Dags att säkra inloggning för både användare och företag Du känner säkerligen till att det på de flesta hemsidor och konton numera krävs fler än

Läs mer
telefoni
Nyheter

Vi erbjuder nu även telefonilösningar

Stärkt samarbete med TelloPrint Vi erbjuder nu även telefonilösningar Vi ser ett efterfrågat behov från våra kunder att få stöd inom såväl IT som telefonilösningar.

Läs mer