Varför multifaktorautentisering?

Dags att säkra inloggning för både användare och företag

Du känner säkerligen till att det på de flesta hemsidor och konton numera krävs fler än ett steg för att logga in. Intrång och kapningar är tyvärr vanligt förekommande idag. Ett led för att motverka detta är att aktivera och nyttja flerstegsverifiering när man loggar in eller identifierar sig.

Vad är multifaktorautentisering?

Multifaktorautentisering (Multi-factor Authentication, förtkortat ”MFA”) kräver två eller fler sätt att autentisera den som loggar in. Vanligt förekommande är detta hos företag och organisationer. Det ökar säkerheten för hela arbetsplatsens nätverk, då den som är ute efter att sabotera måste ha mer än lösenordet till ett konto för att få tillgång.

Skillnaden mellan tvåfaktorautentisiering och multifaktorautentisiering hörs kanske på namnet:

”Tvåfaktor” innebär att man har två faktorer för att bekräfta inloggningen. Ofta lösenord plus något mer (vanligtvis sms/app).

”Multifaktor”  är att det är minst 2 faktorer, men kan vara fler!

Varför ska jag använda en multifaktorautentisering?

Skälen till att använda sig av multifaktorautentisering är många. De tre främsta anledningarna skulle vi säga är:

Minskad risk för kapning och sabotage

Flerstegsverifiering skyddar individer och företag mot olika typer av lösenordsstöld, som phishing, keylogging med flera. Med en MFA krävs fler än ett (1 st) sätt att logga in och således fler än ett sätt att försäkra att du som loggar in faktiskt är en verklig person.

Skydd mot svaga lösenord

Det är inte ovanligt att användare använder svaga lösenord så som ”lösenord”, ”123456” eller ”qwerty”. Det är tyvärr inte heller ovanligt att man använder samma lösenord på flera olika ställen både privat och på sin arbetsplats.

Enklare inloggning

De flesta företag har en lösenordspolicy, med krav på exempelvis ”minsta antal tecken”, ”ett specialtecken” eller ”stora och små bokstäver”. Multifaktorautentisering kan göras i olika utföranden. Det ger användaren möjlighet att välja tillvägagångssätt, så att denne kan logga in på det sätt hen gillar bäst. Detta kan exempelvis vara via fingeravtryck eller en ”autheticator app”.

Vi på UCS IT Solutions använder själva det senare. Det medför att vår IT-support får mer tid till viktiga ärenden än att återställa bortglömda lösenord.

Multifaktorautentisering

Få hjälp med att komma igång

Saknar du multifaktorautentisering idag för Microsoft 365? Vi hjälper dig aktivera flerstegsautentiseringen, så att du kan nyttja din IT på ett hållbart och säkert sätt.

Hur kan vi hjälpa er?

Kom i kontakt

Vill du kontakta oss? Du kan välja att ringa 013 -36 92 00, fylla i kontaktformuläret eller gå till vår kontaktsida där all info finns.

Senaste nyheter

Andra nyheter och inlägg

andreas ahlstedt
Nyheter

Välkommen Andreas Ahlstedt!

Ny VD för UCS IT Norrköping. Vi välkomnar Andreas Ahlstedt till vårt team och rollen som VD för UCS IT Solutions Norrköping. Med sin erfarenhet

Läs mer