Hur ska du rensa datorn för bäst effekt?

En städad, uppdaterad och optimerad dator är en välmående dator. 
Men hur ska du bära dig åt för att boosta din dators prestanda? 

Välkommen att ta del av vår expert Mikaels 8 värdefulla tips på hur du ska rensa datorn.

rensa datorn

1. Håll windows uppdaterat. 
Många tycker att uppdateringar är onödigt och bara tar tid. Men det kan faktiskt hålla din dator frisk och snabb. 

Ibland släpper Windows nya uppdateringar som inte bara rättar till problem utan även förbättrar hur din dator fungerar. Tänk dig att dessa uppdateringar är som att ge din dator en fräschare start. När du installerar vissa av dessa uppdateringar, ger du din dator en ”ny chans” att fungera smidigt.

Operativsystemet, det stora programmet som gör din dator fungerande, får en uppfräschning. När detta händer, skapar Windows ibland en sorts ”ny profil” för dig som användare. Detta är som att städa upp och organisera saker för att göra din dator snabbare och smidigare. Och när din dator är mindre ”seg”, går saker och ting snabbare och du kan arbeta mer effektivt.

Så, när du ser att det finns uppdateringar för Windows, är det faktiskt en chans att göra din dator mer effektiv genom att ge den den senaste tekniken och rensa datorn, alltså ta bort vissa saker som kan göra den långsammare.

2. Inaktivera autostart av program som startar när du startar upp datorn. 
Högerklicka på ett tomt område på aktivitetsfältet och klicka på Aktivitetshanteraren. Klicka sedan på Autostart-appar för att få fram en lista på allt som startar vid uppstart. Därefter kan du enkelt gå igenom listan, högerklicka på de program du inte nyttjar direkt vid uppstart och klicka på Inaktivera. 

3. Ha alltid gott om ledigt diskutrymme på datorn. 
Att ha ont om diskutrymme på datorn kan orsaka att den upplevs seg och i sin tur medföra andra problem för operativsystemet. Windows har sedan ett tag tillbaka fått en funktion som heter Storage Sense, denna är mycket trevlig och bör aktiveras för att låta Windows rensa oanvända filer utefter dina egna specifikationer. Detta aktiveras genom att öppna startmenyn, klicka på inställningar följt av System och därefter Lagring. 

4. Stänga av Spelläge. 
Som standard har Windows aktiverat Game Mode, vilket allokerar större delen av resurser till det program som den avser är ett spel. Detta kan få andra program att upplevas segare. Inaktivera Game Mode genom att klicka på startmenyn, gå till Inställningar följt av Spel och sedan Spelläge. 

5. Byta från mekanisk hårddisk till SSD.
Under de senaste åren har många människor antingen uppgraderat till en helt ny dator eller så har de förbättrat sin nuvarande dator genom att byta ut den vanliga hårddisken mot en snabbare teknik som kallas SSD. En SSD är som en snabbare och mer effektiv version av den vanliga hårddisken.

Det finns dock några personer som fortfarande använder äldre datorer. Detta kan bero på att de tycker att deras äldre dator fungerar bra för deras behov eller för att de bryr sig om miljön och vill undvika att byta ut sin dator i onödan.

Om du till exempel inte använder din dator för stora och krävande projekt, utan mestadels använder den för att surfa på internet eller spara bilder, då kanske du inte behöver en helt ny dator. Istället kan du göra en mindre uppgradering genom att byta ut den vanliga hårddisken mot en SSD. Detta kan göra en märkbar skillnad i hur snabbt din dator reagerar och fungerar, även om den i övrigt är äldre.

Så istället för att genast köpa en ny dator, kan det vara vettigt att överväga att uppgradera din befintliga dator genom att byta till en SSD, särskilt om du inte har behov av den senaste och mest kraftfulla tekniken för dina datoranvändningsbehov. Det kan vara ett mer ekonomiskt och miljövänligt alternativ.

6. Aktivera TRIM för SSD disk. 
Om din dator har en SSD disk bör man kontrollera så att TRIM är aktiverat för denna. Oftast sker detta automatiskt men i vissa fall är det inte aktiverat. För att kontrollera detta gör man följande, starta Powershell som administratör, skriv följande kommando: 
fsutil behavior query DisableDeleteNotify    – resultat bör visa siffran 0.

Om siffran 1 visas betyder detta att TRIM inte är aktiverat, skriv följande kommando för att aktivera: 
fsutil behavior set DisableDeleteNotify 0 

Att aktivera TRIM för en SSD-disk är som att ha en duktig städerska för din dator. Den hjälper till att rensa bort oanvända saker och hålla din dator snabb. Utan TRIM kan din dator bli långsammare med tiden, så det är viktigt att hålla det aktiverat för att din dator ska vara så snabb som möjligt

7. Starta om datorn 
Även detta är något som många anser är onödigt och tar upp deras tid, är det en viktig del i att hålla datorn välmående. Under tiden man arbetar fylls arbetsminnet (RAM) upp och kan få datorn att upplevas som seg, så försök att då och då starta om datorn för att bibehålla en responsiv upplevelse.  

8. Sök igenom datorn efter skadlig programvara. 
Ibland kan olyckan vara framme när vi surfar på nätet och oavsiktligt klickar på fel länk eller råkar ladda ned något som vi trodde var till exempel Spotify, men det visar sig vara något annat. Oönskade program kan ibland smyga sig in i bakgrunden och använda datorns resurser för saker vi inte vill. Därför är det klokt att regelbundet leta efter oönskade program och skadlig programvara genom att göra en säkerhetskontroll på datorn.

Tar du med dig dessa tips när du ska rensa datorn blir effekten maximal och din dator får en riktig prestanda boost. Behöver du hjälp? Ta kontakt med oss

hur rensar man datorn

Mikael Egerborn