Lösenordshanterare – använda eller ej?

Trött på att komma ihåg alla lösenord?

Idag slukas vi av diverse olika inloggningar – alltifrån Netflix till inlogg på jobbdatorn.

Vi är många som ser det som en omöjlighet att hålla alla olika lösenord i huvudet och blir då lättade när vi upptäcker att det går att spara sitt lösenord i webbläsaren. På så sätt ligger inloggningsuppgifterna kvar till nästa gång och dyker automatiskt upp när vi ska logga in. Flera av oss har säkert också tröttnat på att hitta på nya lösenord till alla inloggningar och använder därför samma lösenord till flertalet tjänster.

Detta gör oss tyvärr extra sårbara för cyberkriminaliteten, eftersom att det räcker med att endast ett konto kapas för att senare riskera att äventyra alla dina konton och din data.

Vad är en lösenordshanterare?

En lösenordshanterare, kan även kallas lösenordsvalv, är som ditt personliga valv för lösenord. Det går även spara andra uppgifter som du vill hålla personliga och även ha total kontroll över till exempel legitimation eller anställningsavtal. Ett utrymme med avancerad kryptering gör att det i praktiken skulle ta en hackare en evighet att komma åt. Ett valv som bara du har nyckeln till. 

De mest kända lösenordshanterare erbjuder även en tjänst för att autogenera ett lösenord som du väljer komplexiteten på. Detta innebär att du kan bestämma längden på ett lösenord, hur många tecken, om det ska innehålla siffror samt specialtecken. Detta för att få ett så komplext lösenord som möjligt, som hanteraren sedan sparar i valvet.

När använder man en lösenordshanterare?

Då lösenordshanterare har mycket större kapacitet än just bara lösenord så är det du som användare som sätter gränserna. Vill du kanske ha ditt pass i valvet, kanske till och med försäkringsavtal så som hem- eller båtförsäkringen? Det kan du. Bara din egen fantasi kan sätta gränser för hur du väljer att använda ditt lösenordsvalv.

Du kan använda en lösenordshanterare både i jobbet och privat. Du ska givetvis hålla dina lösenord så privata som möjligt men skulle det krävas kan du även dela med dig av dina lösenord snabbt, enkelt och säkert mellan kollegor i jobbet, mellan dig och din partner eller till familjemedlemmar. Kanske ha ett gemensamt valv mellan dig och familjen för inloggningar till sociala medier, för att oförutsett vid en tragisk bortgång kunna logga in och avsluta Facebook eller Twitter-konton eller komma åt det där bildbiblioteket som ligger i Google Photo.

Vilka fördelar finns med lösenordshanterare?

Fördelarna med lösenordshanterare är tydliga. Dina lösenord ligger säkert och krypterat och om du väljer en lösenordshanterare som molntjänst uppdateras dina lösenord i realtid på alla dina enheter om du ändrar det på en enhet. Största fördelen är att du enbart behöver komma ihåg ett (1) lösenord.

Vilka nackdelar finns med lösenordshanterare?

Visst finns det även nackdelar med att använda en lösenordshanterare. Den främsta är om leverantören av tjänsten, som dina lösenord ligger hos, blir hackad. Då kan dina uppgifter hamna i händerna på cyberbrottslingar. Detta kan däremot undvikas om lösenordshanteraren man använder nyttjar så kallad end-to-end kryptering. Det är därför alltid att rekommendera att höra av sig till din IT-leverantör inför införskaffning av lösenordshanterare. 

Vi på UCS IT Solutions hjälper dig gärna med en uppsättning av lösenordshanterare så att du kan nyttja din IT på ett hållbart och säkert sätt.

Lösenordshanterare

Använd rätt typ av lösenordshanterare

Vi på UCS IT Solutions hjälper dig gärna med en uppsättning av lösenordshanterare så att du kan nyttja din IT på ett hållbart och säkert sätt.

Hur kan vi hjälpa er?

Kom i kontakt

Vill du kontakta oss? Du kan välja att ringa 013 -36 92 00, fylla i kontaktformuläret eller gå till vår kontaktsida där all info finns.

Senaste nyheter

Andra nyheter och inlägg

UCS IT Solutions tjänsteområde Drift och infrastruktur
Blogg

Tekniktrender

Dagens tekniktrender och vad de har för betydelse för dig. Molnserver Tekniktrenden molnserver innebär att dina data och applikationer lagras och körs på servrar som

Läs mer